Hijaluronski dermalni fileri su već desetak godina postali zlatni standard kada je reč o popunjavanju bora lica. Njihova kompatibilnost i biološka razgradnja u kožijednostavnost primene i neznatna neprijatnost prilikom injektiranja razlog su porasta njihove popularnosti među neinvazivnim estetskim procedurama.
Hijaluronski fileri se sastoje od čiste kristalne hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je bezbedna i prirodna supstanca. Ona se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, a 50% njene ukupne količine se nalazi u koži. Таkođe se nalazi u strukturama oka i omotačima zglobova. Predstavlja potporu kolagenim i ostalim vezivnim vlaknima naših tkiva. Hijaluronska kiselina se vremenom, tokom prirodnog procesa starenja, resorbuje. Suština tretmana filerima je da se nadoknadi količina hijaluronske kiseline koja se tokom vremena resorbovala.
Fileri su, zapravo, hijaluronska kiselina u obliku gela koja se ubrizgava u kožu. Na taj način, tamo gde je potrebno, nadoknađuju se sopstvene izgubljene materije tokom godina.

Prednost tretmana je:

 • brzina zahvata,
 • sigurnost,
 • neposredno vidljivi rezultati,
 • brz oporavak i
 • minimalan rizik od komplikacija.

Injektiranjem hijaluronskog filera postiže se popunjavanje bora, ali i vraćanje izgubljenog volumena (popunjavanje obraza, naglašavanje izgubljene linije brade, podizanje uglova usana), kao i dodatno hidriranje i podmlađivanje tretirane regije kože, jer hijaluron efikasno vezuje vodu.
Bitno je istaći da hijaluronski fileri omogućavaju postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica.
Tretiranjem određenih delova lica posebnim tehnikama, postiže se zapravo efekat liftinga lica.

Hijaluronskim filerom se mogu tretirati:

 • Regija oko očiju,
 • Čelo,
 • Obrazi,
 • Nazolabijalne bore (najuspešniji tretman za ove bore),
 • Koriste se za povećanje volumena usana

Tetmani hijaluronskim filerima mogu se započeti sa stvaranjem prvih izraženijih bora. Ovo vreme je individualno i za to je odgovorna genetika i način života (pušenje, nedovoljno spavanje, odmor, svakodnevni stres).
Od pojave prvih bora na dalje, hijaluronski fileri se mogu svakih, otprilike godinu dana nadopunjavati, kako bi se što duže zadržao mladalački izgled i održala dobra kontura lica.

Tok tretmana:

 • Klijent se na vreme informiše o preventivnim merama pre tretmana kako bi uobičajene posttretmanske reakcije bile minimalne.
 • Ukoliko postoji šminka na koži, uklanja se. Na kožu se nanosi anestetik krem koji deluje 15-30 minuta. Nakon toga se uklanja anestetik i koža dezinfikuje.
 • Filer se filer u željenu regiju. Sam tretman traje oko 45-60 minuta, zavisno od područja i količine filera koja se injektira.
 • Nakon tretmana javlja se crvenilo i blaga nadraženost kože, što se povlači nakon nekoliko sati. Vrlo čest je i blag otok na mestu uboda injekcije u prva 24h i može potrajati par dana. Pojava modrica je retka, ako se jave prolaze za 3-4 dana. Veoma retko se može javiti otvrdnuće na mestu uboda kao posledica alergijske reakcije na hijaluronsku kiselinu, ali je ona prolazne prirode.
 • Nakon dve nedelje preparat se spontano preraspoređuje i tada se ispoljava pravi učinak.

Aplikovana hijaluronska kiselina posle nekog perioda postepeno počinje da se prirodno razgrađuje. Zato je njeno trajanje po ubrizgavanju u bore ograničeno najčešće na period od 9 do 12 meseci. Prekomerna upotreba nikotina i odlazak u solarijum ubrzavaju razgradnju filera.

Mere opreza:

Nakon tretmana potrebno je izbegavati izlaganje suncu, odlazak u saunu i solarijum.
U našem centru koriste se kanadski Revanesse dermalni fileri.

Revanesse tretmani

Porodica Revanesse® dermalnih filera sadrži unakrsno umreženu hijaluronsku kiselinu (HA) u obliku gel rastvora. Ovaj novi metod retikularnog unakrsnog umrežavanja formira polimer prirodne hijaluronske kiseline, čija je veza jača i značajnija u odnosu na tradicionalno umrežavanje i zbog toga traje duže od ostalih HA filera.

REVANESSE® JE SAVRŠENO NEŠKODLJIV, dobija se putem bio-sinteze, nije životinjskog porekla i time se smanjuje rizik od imunoloških reakcija.

Pri upotrebi Revanesse linije proizvoda hijaluronske kisjeline, nisu zabeženi slučajevi pojave granuloma, eroz­ije, nekroze ili infekcije. Edemi i hematomi su vrlo retke i prolazne nuspojave.

Viskoznost predstavlja jedan od najvažnijih faktora u periodu trajanja implantata. On omogućava da Revanesse® bude otporniji na pokušaje organizma da ga apsorbuje i razloži gel hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je prirodno, prisutna u koži, a takođe je od vitalnog značaja za hidraciju tkiva i njegovu elastičnost.

Revanesse® se na prirodan način ugrađuje u tkivo i omogućava prolazak vitalnih hranljiivih materija. Koža pri tome ostaje savršeno zdravog i normalnog izgleda. S obzirom da Revanesse® nije trajan filer, on omogućava klijentu da iznova proceni svoje potrebe i da izmeni ili nastavi tretman, po sopstvenoj želji.