Dermapen je elektronski uređaj koji koristi sterilne mikroiglice koje prelaskom preko kože izazivaju mehanička mikrooštećenja čime se stimuliše regeneracija i zatezanje kože. Ovom procedurom povećava se proizvodnja kolagena i omogućava bolja apsorpcija aktivnih supstanci.
Ono što dermapen svrstava u sam vrh antiejdž metoda 21. veka je mogućnost podešavanja dubine prodiranja. kao i vertikalni ugao uboda mikroiglicama. Ova dva faktora povećavaju efikasnost samog tretmana, a to omogućava i tretiranje teško dostupnih regija (oko očiju, nosa i usana).
Efekti dejstva dermapenom se ispoljavaju dvojako:

 • Farmakološkim dejstvom preparata, jer se dermapenom omogućava da mezo koktel prodre dublje u kožu, tamo gde treba da ispolji svoje dejstvo i
 • Fizičkom stimulacijom kože mikroubodima, čime se podstiče koža na samoregeneraciju.

Iglice i kokteli su sterilni i za jednokratnu primenu za svakog klijenta. Odabir broja igala i kontrolisana dubina prodiranja (0.25-2.5mm) se vrši u dogovoru sa klijentom u zavisnosti od etiologije problema i regije koja se tretira. Brzina rada se podešava prema individualnoj osetljivosti klijenta tokom tretmana i osetljivosti same regije.

Efekat dubine uboda mikroiglicama:

 • Površinska penetracija ima za cilj unos aktivnih supstanci u kožu,
 • Srednja penetracija dovodi do boljeg tonusa i kvaliteta kože, uklanjanja površinskih hiperpigmentacija, finih linija i skupljanje pora,
 • Dubinska penetracija deluje na smanjenje bora, ožiljaka, strija i zatezanje kože.

Rezultati su brže vidljivi kod površinskog delovanja dermapenom, dok su kod dubljeg delovanja dermapenom rezultati dugoročniji, ali za njih treba biti strpljiv, počinju tek nakon mesec dana, koliko je potrebno koži za sintezu novih ćelija, a razvijaju se tokom 6 meseci i više. Bitno je napomenuti da se tokom vremena rezultati tretmana povećavaju.

Indikacije za tretman:

Koristi se za smanjenje i uklanjanje ožiljaka (najčešće su to ožiljci od akni i nestručno urađenih tretmana), za podmlađivanje i lifting kože (smanjen turgor i tonus), protiv borahiperpigmentacije i fotooštećenja kože, za sužavanje proširenih pora, u slučaju opadanja kose za njenu stimulaciju obnavljanja i rast …

Tok tretmana:

 • Nakon čišćenja i toniziranja kože aplikuje se adekvatan piling za uklanjanje mrtvih ćelija i brže i efikasnije prodiranje komponenti kroz kožu.
 • Zatim se na kožu aplikuje anestetik krema ili gel. Nakon 30-45 minuta delovanja uklanja se topikalni anestetik i koža dezinfikuje.
 • Nanosi se adekvatno izabrani mezokoktel u zavisnosti od tretmana.
 • Mikroiglicama dermapena se na tretiranoj regiji vrše višestruki kontrolisani mikroubodi i unos mezoterapijskih koktela (antiejdž, ožiljci, hiperpigmentacije, dehidrirana koža…).
 • Nakon tretmana nanosi se specijalna umirujuću maska i završni krem.
 • Tretman traje oko 90 minuta.

Dinamika rada:

U zavisnosti od tipa i stanja kože, vrste i intenziteta problema koji se rešava, kao i regije koja se tretira, da bi se postigli maksimalni rezultati potrebno je uraditi seriju tretmana. Izgled kože se poboljšava nakon prvog tretmana. Vidljivi rezultati se postižu nakon 1-3 tretmana, za bolje efekte predlaže se serija od 3-6 tretmana, a za maksimalne dugoročne rezultate se daje serija od 10 tretmana. Tretmani se rade na dve do četiri nedelje, a u nekim slučajevima moguće je raditi ih i na nedelju dana.
Kada se nakon serije tretmana postignu željeni efekti, preporučuje se održavanje stimulacije jednim tretmanom na svakih 3-6 meseci.

Reakcije nakon tretmana:

Oporavak je jako brz. Odmah posle tretmana se javlja crvenilo i moguć je blagi otok, zatezanje kože, osetljivost na dodir, blag svrab i petehije. To su normalne reakcije kože koje nestaju 24-48h nakon tretmana.
U našem centru klijenti dobijaju detaljne savete i protokol za negu kože kako bi izbegli moguće komplikacije i postigli brz i kvalitetan oporavak.

Produžena nega i mere opreza nakon tretmana:

 • Uveče ne treba skidati preparate koji su naneti nakon tretmana.
 • Od narednog dana koristi se regenerativni krem i po izlasku van fotoprotektivni preparat.
 • Zabranjeno je sunčanje i odlazak u solarijum.
 • Šminka se može naneti 24-48h nakon tretmana.
 • Izbegavati vežbanje 12-24h nakon svakog tretmana.
 • Izbegavati kupanje u bazenu.
 • Depilaciju ili epilaciju dlačica na tretiranoj regiji ne bi trebalo raditi 7 dana nakon tretmana
 • Hemijski piling na tretiranoj regiji ne bi trebalo raditi 14 dana nakon tretmana

Razlika između mezoterapije Dermapenom i mezoterapijom bez igle – mezoporacija:

Razlika se sastoji u odsustvu stimulacije fibroblasta kod mezoporacije, koja nastaje samim ubodima mikroiglicama Dermapena i koja sama po sebi, bez aplikacije aktivnih supstanci daje vidljive rezultate. Mezoporacija bez korišćenja preparata za unos je potpuno nekorisna.
Kod mezoterapije Dermapenom aktivna supstanca se unosi mehanički, dok se za mezoporaciju koriste supstance koje su napravljene isključivo za tu proceduru, određene molekularne mase i naelektrisanja radi efektnijeg penetriranja u dublje slojeve kože.
Mezoporacijom mogu da se tretiraju svi tipovi i stanja kože, dok kod Dermapena postoje izvesna ograničenja.
Što se tiče efikasnosti apsorpcije supstanci kod obe terapijske metode je ista.
Mezoporacija zahteva češće tretmane u većoj seriji, ali i potpuno prijatnu i bezbolnu aplikaciju za osetljive klijente koji nisu spremni za osećaj bockanja.