SAVETOVALIŠTE ZA FOTOPROTEKCIJU KOŽE podrazumeva obavljanje stručnog konsultativnog i blic skenerskopskog pregleda kože i kožnih promena kako bi se pravilno odredio dermotip fototip kože i u skladu sa tim izvršio odabir adekvatne formulacije antisolarnog preparata, visine SPF faktora i pravilna primena preparata.

UTICAJ SUNČEVOG ZRAČENJA NA ORGANIZAM I AKTIVNA FOTOPROTEKCIJA KOŽE

Pozitivno dejstvo sunčeve svetlosti je svima poznato, ali moramo biti svesni i sve većeg štetnog efekta sunčevih zraka, koji je uzrokovan oštećenjem ozonskog omotača i usled toga povećanom količinom štetnih UV zraka koji dospevaju na zemlju.

Za razliku od ranijih godina kada problem nije ozbiljno shvatan, jer nije ni bio toliko izražen, u današnje vreme se sve više uviđa agresivan uticaj sunčevih zraka tokom nekontrolisanog sunčanja ili neblagovremene zaštite kože. Negativni efekti sunčevih zraka intenziviraju se sve progresivnijim tanjenjem sloja ozonskog omotača – prirodnog zaštitnika zemlje od sunčevog zračenja. Potvrđeni su brojni zdravstveni i estetski problemi koji su uzrokovani negativnim uticajem sunčevog zračenja. Među najpoznatijim oboljenjima je melanom, kancer kože, jedan od najagresivnijih i najprogresivnijih tumora. Iz ovih razloga potrebno je redovno kontrolisati mladeže i keratoze na koži, odlaskom na skenerskopski ili dermoskopski pregled i raditi na prevenciji. Od estetskih problema pod uticajem sunčevih zraka javljaju se: pege, pigmentne fleke, angiomi, keratoze, bore, dehidratacija kože… Na nezaštićenoj koži dolazi do slabljenja krvnih sudova na eksponiranim regijama (lice), pogoršavanje stanja kod ljudi koji imaju kuperozu i rozaceu i povećanja broja mladeža. Ukoliko postoji problem sa proređenjem kose na nezaštićenoj koži poglavine tokom izlaganja Suncu dolazi do istanjivanja kože, ubrzane atrofije folikula i samim tim smanjuje se vitalni potencijal folikula, a moguća je i pojava opekotina.

Treba imati na umu činjenicu da svako nezaštićeno izlaganje Suncu – KOŽA PAMTI!

Dobrim izborom antisolarnog preparata i pravilnom primenom preveniraju se štetni efekti sunčevih zraka i čuva se zdrava struktura kože i kose.