MLADEŽI su promene na koži i sluzokoži, i predstavljaju nakupnine pigmentnih ćelija, najčešće braon ili crne boje.

Većina mladeža su bezopasne promene na koži, ali postoje i mladeži sa većom šansom za nastanak melanoma u njima i zbog toga je redovno praćenje istih veoma važan korak u ranom otkrivanju melanoma i ostalih karcinoma kože.

Mladeži predstavljaju nepravilno grupisanje i rast melanocitnih ćelija u koži. Melanocitne ćelije proizvode pigment melanin koji daje boju koži i prirodno štiti kožu od prekomernog oštećenja od sunčevog UV zračenja. Ove ćelije u koži treba da budu pravilno raspoređene.
Jedan broj mladeža uočava se već na rođenju (kongenitalani mladeži) i to su urođeni mladeži, svi ostali mladeži se smatraju stečenim.
Vremenom će najveći broj mladeža lagano posvetleti i postati ispupčeniji. U nekim periodima mladeži potamne, npr. posle sunčanja, kod tinejdžera i u trudnoći. Određeni mladeži će dobiti dlačice. Mali broj mladeža može spontano nestati tokom vremena. Jedan broj se tokom života neće promeniti. Nekada se oko mladeža formira pravilan beli krug i on spontano nestane – ova pojava se naziva halo ili sutton naevus.

Tipovi mladeža:

Tipični mladeži (obični ili regularni) su najčešće veličine do 6 mm u prečniku, jednobojni, od svetlo braon do crne boje, simetričnog izgleda, jasnih ivica.
Tipičan mladež može biti u ravni kože, ispupčen (iznad ravni kože) ili viseći, može biti sa ili bez dlaka.

Atipičan mladež se od ostalih mladeža razlikuje po svojoj veličini, boji, izgledu i obliku.
Atipičan mladež je veći od 6 mm u prečniku, višebojan, nepravilnog oblika (asimetričan) a ivice su mu isprekidane, izreckane ili nejasne. Ovo su osobine koje se mogu uočiti kliničkim pregledom (pregled okom ili lupom), ali je za postavljanje dijagnoze potrebno izvršiti dermoskopsku ili skenerskopsku dijagnostiku.

Na licu se često sreću sebacealni mladeži. Obično se nalaze na nosu, iznad gornje usne, čelu. Često se na licu nalaze mladeži iz kojih rastu dlake. To su takođe sebacealni nevusi, bezazleni i koji se lako uklanjaju.

U kosi se nalaze obično sebacealni i verukozni mladeži. Obično su nasledni i često su u paru. Sebacealni mladeži su ravne površine, glatki svetle boje i više liče na bradavice nego na mladeže pa i sami pacijenti ne veruju da se radi o mladežima, već o nekoj vrsti bradavica. Radi se o bezazlenim mladežima koji se lako uklanjaju i čije se uklanjanje preporučuje. Verukozni mladeži u kosi su veći, neravne hrapave površine koji se lako povređuju i koji se lako uklanjaju.

Mnogi pacijenti (a neretko i lekari) mešaju sa mladežima seboroične keratoze i meke fibromi.

Seboroične keratoze su takođe tamne pigmentisane, ali su obično grupisane u većem broju na seboroičnim zonama. Mogu biti ravne, glatke površine ili grube, granulirane tako da se krune kada se zagrebu po površini.

Za razliku od njih, meki fibromi su promene na peteljci, meke konzistencije, u boji kože. Uklanjanje mladeža se može vršiti iz estetskih ili medicinskih razloga. Oba povoda su opravdana i potpuno bezbedna ukoliko se pravilno izvede intervencija. U zavisnosti od kliničke i dermoskopske slike, moguće je uklanjanje mladeža radiotalasnom ili klasičnom hirurgijom. Procedura uklanjanja mladeža laserom ne omogućava slanje promene na patohistološku analizu i ne preporučuje se. Na mestu gde je bio mladež, a uradjena intervencija uvek ostaje neka vrsta ožiljka. Kako će ožiljak izgledati zavisi od regije sa koje je mladež skinut i metode koja se koristi.
Ukoliko je mladež zdrav može se uklanati radiotalasnom tehnikom. Mnogo je predrasuda u vezi sa mladežima. Savremene metode i iskustvo u radu demantovali su raniji stav da je opasno uklanjanje mladeža.