Ideja za formiranje ovog besplatnog savetovališta proistekla je od čestih pitanja i nedoumica sa kojima se buduće mame susreću tokom trudničkog preobražaja.

Trudnoća je idealan period u životu da se posvetite sebi. Pri pogledu u ogledalo treba da uživate u lepoti i tokom trudnoće, a ne da se skrivate jer Vam se fiziološke promene kože i kose ne sviđaju. Neke od tih promena su genetski predodređene, a neke se mogu prevenirati. Budite informisani o svim propratnim manifestacijama na koži, kosi i noktima, prevenirajte ih ili bar ublažite i uživajte u “blagoslovenom“ stanju.

Stručno osoblje Centra kroz savetovalište ima više zadataka:

 1. Edukuje trudnice o svim promena koje mogu nastati na koži,
 2. Upoznavanje sa preventivnim merama, kao i bezbednim terapijskim metodama, ako već do neželjenih pojava dođe;
 3. Upoznavanje sa preparatima i tretmanima koji su bezbedni tokom trudnoće;
 4. Upoznavanje sa predstojećom negom i tretmanima nakon porođaja;
 5. Savetovanje za negovanje kože beba.

Tokom trudnoće najučestalije su promene na koži. Smanjuje se hidratacija kože, postaju vidljive dehidratacione bore na licu. Može da dođe do potamnjivanja areola dojki, pazuha, spoljašnjih genitalija i prisutnih ožiljaka na koži. Na stomaku se kod većine pojavljuje uzdužno, linearno zatamnjenje (Linea nigra), koje nakon trudnoće spontano nestaje. Kod nekih trudnica se uočava potamnjenje kože na kapcima, pojava pega i mladeža.

Jedna od neželjenih reakcija jeste pojava tzv. Trudničke maske (Chloasma), koja se manifestuje potamnjivanjem kože lica, najčešče na čelu i regiji nausnica. Ove promene najčešće ostaju i posle trudnoće i s obzirom da u nekim slučajevima budu estetski neprihvatljive potrebno je na vreme započeti sa tretmanima.

Pojava poznata kao Pregnancy Glow predstavlja prekomerni sjaj kože izazvan hipersekrecijom lojnih žlezda. Usled hormonskog uticaja muških polnih hormona moguća je pojava akni, naročito u bradnoj regiji, kao i prekomerne maljavosti. Dolazi do pojačanog znojenja.

Napoznatije promene u trudnoći su strije, koje uglavnom nastaju u drugom i trećem trimestru trudnoće. Nastaju na delovima gde je prisutno veliko istezanje i tanjenje kože (predeo stomaka, kukova, bokova, dojki, nadlaktica i natkolenica).

Od vaskularnih promena koje su uobičajeni pratilac trudnoće su proširene vene, popucali kapilari, angiomi (Cherry angioma), a u nekim slučajevima i hemoroidi.

Usled povećane hormonske aktivnosti desni zuba postaju osetljivije i sklone upalama (oticanje, krvarenje prilikom pranja zuba). Uobičajene i fiziološke promene su oticanje zglobova, suvoća i svrab kože.

Papilomi – Veoma često su zastupljene virusne promene, papilomi – viseće bradavice, najčešće u zonama trenja i pojačanog znojenja (ispod pazuha, ispod dojki, na vratu …). Ukoliko je trudnica imala ranije kondilome, u ovom periodu mogu se aktivirati, a ukoliko se planira porođaj prirodnim putem savetuje se obavezno uklanjanje promena čim se primete, radiotalasnom metodom – jedinom bezbednom metodom tokom trudnoće, kojom se promene uklanjaju u jednoj intervenciji! S obzirom da su papilomi i kondilomi virusne promene savetuje se nihovo uklanjanje kako bi se sprečilo dalje rasejavanje i prenošenje na druge delove tela i osobe. Takođe se savetuje uklanjanje virusnih promena osobama koje su u neposrednom kontaktu sa trudnicom.

Neretko se dešava da trudnica koja je imala puno vratnih i grudnih papiloma koji su ostali po porođaju, tokom dojenja i neposrednog kontakta prenese bebi. S obzirom na dug inkubacioni period u tim slučajevima se kod dece papilomi mogu pojaviti posle prve godine.

Ukoliko je pre trudnoće bio prisutan herpes, tokom trudnoće se može očekivati njegova češća manifestacija, kao i pojava afti.

Kosa – Na kosi se promene mogu videti tokom trudnoće, mada su češće nakon trudnoće. Kosa postaje suva, lomljiva, pojačano opada, tanji se i proređuje, a neretko dolazi do dehidratacije kože poglavine i pojave svraba i perutanja. U nekim slučajevima kada se hormoni stabilizuju dolazi i do prestanka opadanja, ali ukoliko taj problem potraje potrebno je potraziti pomoć.

Nokti – mogu da prođu u trudnoći nepromenjeni, a dešava se i da postanu deblji i rastu brže i nasuprot tome mogu da postanu krti, neravni i da se listaju.

Dozvoljeno i preporučljivo tokom trudnoće:

 1. Higijenski tretmani kože
 2. Fito-piling kože (najblaži)
 3. Radiotalasno uklanjanje promena na koži
 4. Biološki prirodni tretmani za hidrataciju, regeneraciju i lifting
 5. Profesionalne masaže
 6. Bowen masaža
 7. Dijetetski režim za trudnice kreiran od strane nutricioniste

Adekvatnim preparatima u trudnoći moguće je sprečiti da hiperpigmentacije (Chloasma) postanu tamnije, tretirati akne, održavati seboregulaciju, smanjiti mogućnost nastajanja strija, uticati na eliminisanje svraba hidriranjem kože, ublažiti neprijatan osećaj oticanja nogu, ojačati desni i sprečiti ili ublažiti upale, ojačati nokte i kosu, eliminisati perut i prevenirati opadanje kose. Savremenim kozmetološkim preparatima moguće je uticati na brzu epitelizaciju u slučaju afti i herpesa.

Pravilnim odabirom preparata za negu lica koža će blistati zdravim sjajem kao odraz udružene unutrašnje duhovne i spoljašnje harmonije organizma!