SEBOROIČNE KERATOZE

su promene na koži koje se često mešaju sa bradavicama i mladežima. Predstavljaju benigne promene površnog sloja kože.
Obično su smeđe boje, ali im boja varira od žučkasto smeđe do braon ili crne.Veličina im takođe varira od par mm do nekoliko cm.
Tačni uzrok nastanka se ne zna. Javljaju se familijarno. Češće se sreću kod starijih, a sa starenjem se njihov broj povećava. Nagla pojava seboroičnih keratoza nastaje tokom trudnoće i primene hormonske terapije. Nisu izazvane izlaganjem Suncu i mogu se javljati i na otkrivenim i na pokrivenim delovima tela.
Najčešće se javljaju na grudnom košu i leđima, ali i na kosmatom delu glave, licu i vratu.

Obično počinju kao male, glatke ili blago hrapave izrasline koje mogu da svrbe i vremenom se uvećavaju, postaju deblje, grube strukture i voštanog izgleda.
Benigne su promene ali predstavljaju značajan estetski problem naročito ako se jave na licu i drugim otkrivenim delovima kože.
Ukoliko naglo dolazi do stvaranja i širenja promena to može da ukaže na ozbiljan zdravstveni problem.

AKTINIČNE KERATOZE (SOLARNE KERATOZE)

su promene na koži nastale usled oštećenja kože UV zračenjem, tj. dugotrajnim sunčanjem ili boravkom na otvorenom prostoru bez adekvatne zaštite. Predstavljaju površne lezije kože u vidu crvenih ili braonkastih fleka na koži ponekad sa perutanjem na površini, pri dodiru grube površine.
Karakteristična mesta pojavljivanja su lice, ušne školjke, vrat, koža poglavine, ruke i grudni koš.
Smatraju se prekancerozama i ukoliko se na vreme ne uklone tokom vremena mogu se transformisati u spinocelularni carcinom.