URASLE DLAKE su problem koji nastaje kada se dlaka neposredno pred izlaz na površinu kože vraća nazad i urasta u kožu što izaziva upalu. Kod jakih i oštrih dlaka je češće urastanje. Pri izbrijavanju stvara se oštra ivica koja olakšava prolazak dlake kroz kožu. Koža u nekim slučajevima reaguje na dlaku kao na strano telo i razvija se upalni proces.Na mestima urastanja nakon upale ostaju hiperpigmentacije, a ukoliko je nestručno bio pokušaj pincetom ili iglicom da se izvuče dlaka na površinu, ostaju kraste i ožiljci. Često se kao prateća pojava urastanja dlake javlja folikulitis (upala korena dlake). Razlog nastanka je uglavnom bakterijska infekcija.

Često brijanje, depilacija voskom, uska i sintetička odeća, dugotrajno sedenje, pojačano znojenje, hormonski disbalans su najčešči faktori koji dovode do urastanja dlaka.
Kod žena se najčešće javlja problem na preponama i potkolenicama, a kod muškaraca na bradi,vratu i unutrašnjoj strani butina.
Ukoliko se ne tretiraju na pravi način pored estetskog predstavljaju i zdravstveni problem.

Ne postoji zadovoljavajuća medicinska lokalna terapija. Jedino trajno rešenje je epilacija.
Kao alternativa izbrijavanju savetuje se depilacija šećernom pastom ili primena depil krema i preventivna terapija primenom adekvatnih preparata namenjenih ovom problemu, čiji se odabir vrši nakon pregleda promena na koži.

U slučaju manjih promena, po saniranju upale može se uraditi radiotalasna intervencija.