Pre početka terapijske procedure savetuje se Skenerskopski pregled kose kako bi se utvrdio vitalni potencijal folikula dlake, stanje lojnih žlezda, vaskularizacije kože i tonusa mišića podizača dlake. Na osnovu tog nalaza moguća je pouzdana procena ponovnog rasta i oporavka kose i predočavanje realnog stanja – šta se može očekivati od terapije, kao i koja bi terapija dala najbolje rezultate.

Tokom pregleda rade se sken-skop snimci radi kontinuiranog praćenja rezultata terapije.
Ukoliko klijent ima dugu istoriju alopecije ne postoji metoda koja će doprineti rastu kose zbog atrofičnih, devitaliziranih folikula. U tim slučajevima terapija se može sprovesti iz preventivnih razloga za preostalu kosu.

Nakon pregleda klijent dobija detaljan izveštaj i predlog kompletne preporučene terapije, kako salonske tako i adekvatne terapije za kućnu negu koja je obavezna tokom terapije.

Pregled traje oko 60 minuta.

Mezoterapija kose bez igala (Mezoporacija) je tretman kojim se putem naizmeničnih struja određene frekvencije unose bioaktivne supstance u dublje slojeve kože poglavine. Ove supstance se klasičnom primenom teško mogu aplikovati dublje u mezoderm zbog barijernog sloja koji blokira prolazak supstanci sa velikom molekulskom masom. Pod dejstvom naizmeničnih struja stvara se elektromagnetno polje pod čijim uticajem se formiraju privremeni hidrofilni kanali – mezopore u zaštitnom lipidnom sloju između epiderma i derma, koji omogućavaju prolazak aktivnih materija direktno do folikula dlake.
Mezoporacija je moderna alternativa klasičnoj mezoterapiji. Apsolutno je bezbolna metoda i nema neželjenih propratnih reakcija. Primenjuje se kod klijenata koji su osetljivi i netolerantni na injekcionu metodu. Idealna je metoda za osetljivu kožu.

Indikacije:

 • Opadanje kose (bez obzira na uzrok)
 • Proređenje i tanjenje kose (bez obzira na tip alopecije)
 • Slaba, tanka, oštećena kosa, sklona pucanju i listanju krajeva
 • Usporen rast kose

Mezoterapijski tretman kose u Feniks 07 centru je po mnogo čemu jedinstven, jer je originalno osmišljen nakon dugogodišnjeg iskustva iz sopstvene prakse. Sastoji iz dve terapijske procedure:

 1. Laserska biostimulacija kose – na kožu se aplikuje stimulativni serum specijalnom masažom kože poglavine do potpune apsorpcije, nakon čega se obavlja procedura biostimulativnim laserom. Stimuliše se mikrocirkulacija, bolja razmena materija, povećava oksigenacija kapilicijuma, uspostavlja seboregulacija. Efekat ćelijske stimulacije dobija se kada se ćelijama u tkivu prenese određena DOZA, količina energije laserske svetlosti po kvadratnom centimetru površine kože. Biostimulativna doza predstavlja najvažniji parametar u terapiji laserom. Ukoliko doza nije dobro određena, klijent može da ima niži ili nikakav efekat, ili pak inhibitorni.
 2. Mezoporacija – topikalno se aplikuje adekvatni stimulativni medicinski koktel na kožu poglavine, koji se putem mezo sonde transportuje do folikula dlake i na taj način postiže najjača folikularna stimulacija.

Unos koktela traje od 10 do 20 minuta, zavisno od površine koja se tretira.
Ceo mezoterapijski tretman sa laserskom biostimulacijom traje 30-45 minuta.

Efekti:

 • Zaustavljanje prekomernog opadanja kose
 • Ojačavanje kose
 • Ubrzan rast i obnavljanje kose
 • Porast novih dlačica usled stimulacije
 • Poboljšan kvalitet kose

Broj tretmana zavisi od vrste i uzroka problema, ali isto tako i od starosti i pola klijenta.
Protiv opadanja i za stimulaciju rasta kose preporučuje se 3 tretmana nedeljno, u kontinuitetu 4-6 nedelja (12-18 tretmana) za ženski pol, a za muški pol 6-8 nedelja (18-24 tretmana).

Po rešavanju problema tretmani održavanja rade se 1-2x mesečno, a ponavljanje serije tretmana 2x godišnje.

Za regeneraciju, poboljšavanje kvaliteta kose, kao i pospešivanje rasta preporučuje se serija od 6-8 tretmana, 2-3x nedeljno.