Ime ksantelazma potiče od Grčke reči Xantos (što znači žuto) i Elasma (plak ili ploča).

Ksantelazme su žućkaste naslage u obliku pločica, u nivou kože ili blago izdignute iznad kože, smeštene u unutrašnjim uglovima ili na donjim očnim kapcima. Mogu se javiti na sva četiri očna kapka. Imaju tendenciju rasta i međusobnog sjedinjavanja. Ne narušavaju funkciju očnog kapka ali se često sreće poza očnih kapaka (spušten kapak). Promene su mekane na dodir.

Ksantelazme predstavljaju benigno lokalizovano nakupljanje lipida i holesterola. Nekadа su ksantelazme vezane za povišene nivoe masnoća i holesterola u krvi, ali postoje i familijarne forme koje imaju uredan nalaz lipida u krvi, pa je kod njih najznačajniji genetski faktor. Mogu biti udružene sa hiperlipidemijom zbog dijabetesa, bilijarnom cirozom i aterosklerozom. Češće se javljaju kod žena. Predstavljaju značajan estetski problem.

Savetuje se pacijentima da nakon uklanjanja ksantelazm urade biohemijske analize lipida u krvi, radi eventualne korekcije i preventivnog delovanja na analizom dobijene vrednosti.

Metoda izbora za uklanjanje ksantelazmi jeste radiotalasima, jer je potpuno bezbedna metoda za razliku od uklanjanja laserom. Za potpuno uklanjanje kasntelazmi potrebne su 1-2 intervencije, zavisno od veličine ksantelazmi.
Nakon intervencije nema ušivanja i ostavljanja ožiljaka kao kod klasične hirurške intervencije.