Moluske su benigne bradavičaste promene na koži koje izaziva virus Molluscum contagiosum koji pripada grupi Poxvirusa. Predstavljaju najzaraznije bradavice i veoma brzo se šire. Do infekcije dolazi direktnim kontaktom sa inficiranom osobom, zatim preko odeće, predmeta za ličnu higijenu, igračaka. Najčešće se javljaju kod dece mlađe od 12 godina (češće kod one dece koja boluju od atopijskog ekcema), a ukoliko su u kolektivu može da dođe do čitave epidemije.

  • Prvi tip moluski se javlja kod dece a lokalizuje se na licu, trupu ili ekstremitetima.
  • Drugi tip se javlja kod odraslih i predstavlja polno prenosivu bolest koja se prenosi seksualnim kontaktom. Promene se nalaze na mestu kontakta stomak, butine ili polni organi.
  • Treći tip se javlja kod imunodeficijentnih osoba koje pate od bolesti koje smanjuju imunitet ili kod pacijenata koji dobijaju imunosupresivnu terapiju. Ovaj oblik je često klinički atipičan progresivnog toka i često otporan na terapiju.

Pacijenti često moluske mešaju sa aknama jer liče na sitne bubuljice i ukoliko pokušaju da ih očiste i time naruše integritet dolazi do intenzivnog rasejavanja promena.
Poluloptastog su oblika, dijametra od 2 do 6 mm, boje kože, mogu biti pojedinačne ili u grupi i imaju nežan perlast izgled sa udubljenjem u sredini. Najčešće su asimptomatske, ali može doći do bakterijske infekcije i tada jako svrbe, a češanjem se šire dalje, a može doći i do pojave ožiljaka.

Najbolje je početi lečenje dok su promene male, jer posle njihovog uklanjanja neće ostati ožiljci. Ako se ne leče, promene mogu dostići veličinu graška. Dokle god su promene prisutne postoji mogućnost prenošenja drugoj osobi, a tek kada nestanu ove promene, nestaje i mogućnost širenja zaraze. Međutim, ne postoji stalni imunitet za virus i nakon kontakta sa zaraženom osobom može doći do ponovne infekcije.

Radiotalasna metoda je pokazala najveću efikasnost za uklanjanje ovih promena uz najbolji estetski rezultat, jer se za par minuta može ukloniti velik broj promena bez ostavljanja ožiljaka