ATEROMI predstavljaju benigne izrasline na koži koje nastaju pojačanim lučenjem lojne žlezde u uslovima zapušenosti njenog izvodnog kanala. Poznati su pod nazivom dermalne ili lojne ciste.

Ukoliko dođe do zapušenja izvoda kanala lojnih žlezda, čime je onemogućeno pražnjenje, dolazi do povećanja njihovog volumena, nakupljanja masnog sadržaja i formiranja kapsule oko njega, što je karakteristično za aterome. Na koži se pojavljuju loptasta ispupčenja koja mogu da budu meka ili tvrda.

Najčešće se pojavljuju na licu, vratu, iza ušiju, na leđima a mogu i na drugim delovima tela.

Nisu bolni, izuzev kad nastane upala, kada dolazi do pojave crvenila nalik akni i otoka i tada je promena izuzetno bolna. Zapaljenski proces može se pokrenuti spontano, a može biti podstaknut dodirivanjem ili pokušajem istiskivanja ateroma, što se nikad ne preporučuje jer se na taj način može provocirati upala i povećati rizik od infekcija.
U tom slučaju znaci su bol, crvenilo, otok, lokalno povećanje temperature kože. Sledeća faza je pojava gnojnog apcesa, a može da bude i drugih komplikacija.
Tretman ateroma ne znači samo uklanjanje njegovog sadržaja nego i zida kapsule.

Potrebno je ih na vreme ukloniti, kako bi se sprečio razvoj komplikacija jer spontano ateromi ne prolaze. U slučaju manjih ateroma 7-8mm moguće je uklanjanje radiotalasima, a za već promene neophodna je klasična hirurška intervencija, zato ne treba prolongirati.