Urastao nokat predstavlja deformaciju nokta kada nokatna ploča bočnom ivicom prtitiska meko tkivo sa kojim je u kontaktu što izaziva bol i inflamaciju mekog tkiva pored nokta (periungualno zapaljenje).

Simptomi:

  • Bol,
  • Otok,
  • Zadebljanje dela prsta oko ležišta nokta,
  • Pojava gnoja i infekcije zahvaćenog tkiva,
  • Crvenilo.

Terapijski pristup:

Neoperativne metode – Stadijum I
Medicinske podološke proteze ili kopče

Operativne hirurške metode (resekcija, ablacija, matrixetomija) – Stadijum II

3TO PODOLOŠKE PROTEZE

Kao najsavremenija efikasna nehirurška metoda je bezbolna podološka intervencija ugradnje 3TO podoloških proteza ili kopči na oboleli nokat.

Prva proteza za nokte nastala je 1872. godine (E.E.Stedman), a njihova primena u Evropi i Australiji je počela tek 1960. godine. Specijalizovane proteze za urasle nokte razvijene su 1980.godine na Institutu za Ortoniksiju, u Nemačkoj, u Erlangenu.

S’obzirom da redukcija nokatne ploče, osim što je bolna, daje i veliki broj recidiva, upravo zbog tih razloga podološke proteze predstavljaju metodu izbora opcije jer brzo, potpuno bezbolno i trajno lišavaju pacijenta bola. Slično zubnim, podološke proteze koriguju deformitet nokta, omogućavajući zdrav, prirodni rast nokta. Proteze se mogu koristiti za urasle ili deformisane nokatne ploče.

Podološke proteze se adaptiraju svakom obliku nokta, postavljaju se bez anestetika, a podižući rubove nokta, daju momentalno olakšanje pacijentu. Pogodne su za sve uzrasne kategorije, uključujući i novorođenčad i dijabetičare. Bezbedna, jednostavna, neinvazivna aplikacija, nepostojanje alergijskih reakcija, omogućavaju obavljanje svakodnevne rutine i sportskih aktivnosti.

Nakon pažljivog pregleda terapeut vrši odabir adekvatnog modela ortoniksne proteze, zavisno od stanja i starosti pacijenta.

Postoje u različitim veličinama.

Postoji četiri modela proteza za nokte.

  1. 3TO – SPANGE normal (debljina žice 0.40mm)
  2. 3TO –PLUS + (debljina žice 0.35mm)
  3. PODOFIX
  4. COMBIPED

Kopča ostaje na noktu do potpunog rešavanja problema. Potrebne su redovne kontrole i reaktiviranje kopči njihovim repozicioniranjem, najčeće u razmaku od 4-6 nedelja.

Trajanje terapije zavisi od stanja, brzine rasta, debljine nokta i napredovanja bolesti. Može da traje nekoliko nedelja, ali i više meseci. Proteza se uklanja kad svi simptomi nestanu.

Način delovanja ortoniksnih proteza:

Bez obzira koji se tip proteze primeni, mehanizam dejstva je isti, odizanje ivica nokta od okolnog tkiva, dolazi do smanjenja zapaljenskog procesa i granulacionog tkiva, ispravljanje nokatne ploče tj. sprečavanje uvijanja nokatne ploče na dole što vraća nokat u prvobitno ležište i na taj način održava normalan rast nokta.

Ovaj način savremenog podološkog rešavanja problema uraslih i deformisanih noktiju ima dosta prednosti u odnosu na druge metode i rezultati iz prakse su potvrdili da je izvrsna alternativa hirurškoj intervenciji. Obezbeđuje najviši komfor pacijentu, donosi brzo olakšanje i dugoročno poboljšanje. Odlično je prijanjanje proteze zbog individualnog oblikovanja, nema nikakvih ograničenja i ne utiče na životne navike i aktivnosti, bilo u profesionalnom životu, a ni u slobodnim aktivnostima.