Radiotalasne

O radiotalasnim intervencijama

Radiotalasne intervencije predstavljaju savremen način brzog i pouzdanog uklanjanja svih promena na koži (bradavice, papilomi, kondilomi, angiomi, meki fibromi, keratoze, ksantelazme, mladeži…). Prednost radiotalasa je u tome što se svaka promena uklanja u potpunosti samo jednom intervencijom i što za razliku od klasičnih metoda nema recidiva, niti ožiljaka.

Saznajte više

Mladeži

MLADEŽI su promene na koži i sluzokoži, i predstavljaju nakupnine pigmentnih ćelija, najčešće braon ili crne boje. Većina mladeža su bezopasne promene na koži, ali postoje i mladeži sa većom šansom za nastanak melanoma u njima i zbog toga je redovno praćenje istih veoma važan korak u ranom otkrivanju melanoma i ostalih karcinoma kože.

Saznajte više

Papilomi

Papilomi su polipoidni izraštaji virusnog porekla, poznati kao “viseće bradavice”. To su meke izrasline boje kože, ili hiperpigmentovane, grupisane najčešće na vratu, u predelu pazuha, na gornjem delu trupa i očnim  kapcima.

Saznajte više

Bradavice

Bradavice predstavljaju benigne promene epitela kože ili sluzokože koji nastaju infekcijom keratinocita Humanim papiloma virusom (HPV). Bradavice su zarazne, ali to ne znači da će se kod svake osobe inficirane HPV-om i pojaviti.

Saznajte više

Ateromi

ATEROMI predstavljaju benigne izrasline na koži koje nastaju pojačanim lučenjem lojne žlezde u uslovima zapušenosti njenog izvodnog kanala. Poznati su pod nazivom dermalne ili lojne ciste.

Saznajte više

Ksantelazme

Ksantelazme su žućkaste naslage u obliku pločica, u nivou kože ili blago izdignute iznad kože, smeštene u unutrašnjim uglovima ili na donjim očnim kapcima. Mogu se javiti na sva četiri očna kapka. Imaju tendenciju rasta i međusobnog sjedinjavanja. 

Saznajte više

Fibromi

Fibromi su benigni izraštaji vezivnog tkiva. Mogu biti pojedinačni ili multipni izraštaji na koži. Najčešće se javljaju na koži kapaka, vratu, pazuhu i preponama. Jasno su ograničene na koži, okruglog ili ovalnog oblika. Uskom peteljkom su vezani za podlogu (fibroma pendulum), a u nekim slučajevima imaju široku bazu.Mogu biti veličine od nekoliko mm do nekoliko cm u prečniku, tzv. gigantski fibromi.

Saznajte više

Urasle dlake

URASLE DLAKE  su problem koji nastaje kada se dlaka neposredno pred izlaz na površinu kože vraća nazad i urasta u kožu što izaziva upalu. Kod jakih i oštrih dlaka je češće urastanje.

Saznajte više

Sebacealne hiperplazije

Sebacealne hiperplazije - predstavljaju benigno, relativno često, oboljenje sebacealnih (lojnih žlezda), uglavnom odraslih osoba. Saznajte više

Ciste

CISTE predstavljaju tkivne džepove koji mogu biti ispunjeni tečnošću, gnojem ili drugim sadržanjem. Na dodir se osećaju kao zrno graška ispod kože.

Saznajte više

Milije

Milije predstavljaju sitne epitelne ciste. Mogu se razviti spontano iz interfolikularnog epidermisa, folikula dlake i ekskretornih kanala znojnih žlezda. Sekundarno nastaju posle opekotina ili dermoabrazija i nekih oboljenja.

Saznajte više

Cherry angiomi

Cherry angiomi predstavljaju benigne izrasline koje bojom i izgledom podsećaju na plod višnje, pa je tako i nastao naziv ovih promena. Predstavljaju benigne lezije nastale proliferacijom malih krvnih sudova kože, kapilara.

Saznajte više

Keratoze

Seboreične keratoze su promene na koži koje se često mešaju sa bradavicama i mladežima. Predstavljaju benigne promene površnog sloja kože.

Aktinične keratoze su promene na koži nastale usled oštećenja kože  UV zračenjem, tj. dugotrajnim sunčanjem ili boravkom na otvorenom prostoru bez adekvatne zaštite.

Saznajte više

Moluske

Moluske su benigne bradavičaste promene na koži koje izaziva virus Molluscum contagiosum koji pripada grupi Poxvirusa. Predstavljaju najzaraznije bradavice i veoma brzo se šire. Do infekcije dolazi direktnim kontaktom sa inficiranom osobom, zatim preko odeće, predmeta za ličnu higijenu, igračaka.

Saznajte više

Kondilomi

KONDILOMI (condylomata acuminata - genitalne bradavice) predstavljaju jednu od najčešće prenosivih seksualnih bolesti. Izazivac je Humani Papilloma Virus (HPV). Do sada je otriveno više od 100 tipova humanog papiloma virusa, ali kondilome u 90% slučajeva izazivaju humani papiloma virusi tipa 6 i 11.

Saznajte više

Patohistološka dijagnoza

Patohistološka verifikacija je mikroskopska analiza uzorka tkiva u svrhu postavljanja dijagnoze. Analizu vrši specijalista patologije nakon obrade uzorka tkiva.

Saznajte više